It is currently Wed Jul 08, 2020 2:05 am

All times are UTC - 7 hours [ DST ]

Recent News:



Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Fri Mar 12, 2010 2:44 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
I've read hpmssservice.exe is from media collector. I disconnected the ethernet from my HP whs to rule out client issues. But, this process continue to churn away (even after HP's latest "update"). I do not use twonky or media collector. I wish they didn't even exist on my machine.

What is hpmssservice.exe doing? Is there any way to calm it down? What happens if I kill or disable this process? Was HP's last update supposed to address this? It's been an issue ever since I've owned the EX495 (ie, several months now).


Top
 Profile  
Thanks  

Attention Guest: Remove this ad by Registering with the MediaSmartServer.net Forums. It's Free!
PostPosted: Fri Mar 12, 2010 3:01 pm 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10717
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 623
Thanked: 923 times in 878 posts
No, the recent patch didn't change any of the HP specific code on the server besides Twonky. Does the problem still occur after a fresh reboot of the server? If so, I'd suggest looking in the Application Event Viewer on the server for error messages.

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Fri Mar 12, 2010 4:36 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
Hi, Alex. I had killed hpmsservice.exe at my last post. My server has calmed down ever since, and the process has not restarted. I'm not sure what it does, but it doesn't seem to have impacted anything noticeable yet. Separately, I killed the TwonkyMedia service and set it to "manual". I don't use any of the HP streaming functionality. Basically, I just need the backup and file server functionality of WHS. Also, yes, I've rebooted the server at least once the past week.

That said, my event log is now showing several of these application errors for the HPAdminConsole:

Code:
System.Net.Sockets.SocketException: No connection could be made because the target machine actively refused it 127.0.0.1:9666

Server stack trace:
   at System.Net.Sockets.Socket.DoConnect(EndPoint endPointSnapshot, SocketAddress socketAddress)
   at System.Net.Sockets.Socket.Connect(EndPoint remoteEP)
   at System.Runtime.Remoting.Channels.RemoteConnection.CreateNewSocket(EndPoint ipEndPoint)
   at System.Runtime.Remoting.Channels.RemoteConnection.CreateNewSocket()
   at System.Runtime.Remoting.Channels.RemoteConnection.GetSocket()
   at System.Runtime.Remoting.Channels.SocketCache.GetSocket(String machinePortAndSid, Boolean openNew)
   at System.Runtime.Remoting.Channels.Tcp.TcpClientTransportSink.SendRequestWithRetry(IMessage msg, ITransportHeaders requestHeaders, Stream requestStream)
   at System.Runtime.Remoting.Channels.Tcp.TcpClientTransportSink.ProcessMessage(IMessage msg, ITransportHeaders requestHeaders, Stream requestStream, ITransportHeaders& responseHeaders, Stream& responseStream)
   at System.Runtime.Remoting.Channels.BinaryClientFormatterSink.SyncProcessMessage(IMessage msg)

Exception rethrown at [0]:
   at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg)
   at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type)
   at HPMediaSmartServer.IMediaCollectorProxy.GetMediaCollectionStatus()
   at HPMediaSmartServer.MediaCollector.GetMediaCollectionStatus()
   at MediaCollectorAddIn.MediaCollectorStatus.Setup()

For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.


This error shows up every about 5 instances per minute. I see media collector is in there.

I found these errors for "MediaSmart Server Software" scattered over time:

Code:
Package Rule Script Evaluation Error! Returned: Major: 3 Minor: 2 Sub: 1 Revision: 34990


That error is usually accompanied by this warning:
Code:
Unable to load JavaScript rule. Only JScript rules are processed.


Nothing unusual found in the "System" or "HomeServer" event logs. Maybe I'll just keep killing hpmsservice.exe if/when it shows up...unless I discover that does something other than consume resources :beerme:


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Fri Mar 12, 2010 4:53 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
I'm going to disable the "HPMediaSmartService" service. Hopefully, that will turn off all the HP bloatware that I don't use. It may cause problems with the "MediaSmart Server" tab in the console, but I'm fine with that. Once HP actually makes their product "smart", I'll enable the service. It's totally unacceptable that HP has yet to address this issue, which seems to be affecting quite a few owners. [-X


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sat Mar 13, 2010 9:07 am 
Offline
2.5TB storage
2.5TB storage
User avatar

Joined: Thu Apr 30, 2009 3:52 am
Posts: 260
Thanks: 2
Thanked: 31 times in 29 posts
Actually to resolve the HPMssService hogging up the cpu, just do the following in Command Prompt:

Code:
net stop hpmediasmartservice

del D:\folders\{2D2552D3-5884-4D18-9608-DC65BB76026A}\mssdb.db

net start hpmediasmartservice

exit


When you re-enable the service it may be using cpu for a bit cause it has to rebuild that database file but then should calm down.

_________________
\:D/ Click on Thank Post if I've been helpful! \:D/


Top
 Profile  
Thanks  
The following user would like to thank element for this post
SynapseI
PostPosted: Sat Mar 13, 2010 1:50 pm 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Thu Dec 18, 2008 6:33 am
Posts: 1062
Location: North Texas
Thanks: 18
Thanked: 122 times in 121 posts
In addition to the suggestions above, you might look at whether the media collector software on all client PCs is in synch with the MSS. I just experienced the exact same issue as you with this service running wildly and eating up all the CPU. Go into the server console, select the HP MediaSmart Server tab on top left, select the tab that says Media Collector (about 1/2 down on left). Does it say incompatible for any PC clients listed there? That was one of my early clues that something was out of synch. Assuming you've applied all HP and MS updates, you want to make sure that the HP MediaSmart Server 3.0 Update 1 is installed on your client PCs. Go to each of your client PCs and go to Control Panel, Add/Remove Programs. Look for HP MediaSmart Server in the list of installed programs and make sure it says HP Media Smart Server 3.0 Update 1. If it does have the Update 1 in that name, then you've got an older version of the media collector. Try downloading and reinstalling from http://[server name]:55000 Do the same for each PC on the network. If it looks like the media collector is out of synch and reinstalling from the server share doesn't work, let us know.

_________________
HP MSS EX490 with Intel E6300
4 GB RAM
7 TB Drive Storage

MediaSmartServer.net Wiki, it's loaded with helpful information about WHS and the HP MediaSmart Server.


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sat Mar 13, 2010 4:45 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
My clients don't show anything related to "Update 1". The \\whs\software\home server connector software folder executables are dated no later than 10/7/2009. Did the latest HP update affect the clients? I thought it was just a server service update.

I tried reinstalling one of the clients and the same version was applied as before (3.0.6.31976). I do see several clients listed as "incompatible" in the "HP Media Collector" tab of the console. A few others say "Not Included". No computers are enabled for collection (general settings). How can I make them all not included? This media collector garbage is really frustrating. ](*,)

Also, "TwonkyMedia" and "Media Sharing" are both not enabled in the admin console because I don't use them. I've also disabled all twonky "media receivers" and have "automatic sharing" not enabled.

What is the current version for client and server?

Server:
HP MediaSmart Server/Data Vault 3.0 Patch 2 (version 3.2.1.34990).

Clients:
HP MediaSmart Server 3.0 (x64) (version 3.0.6.31976).


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sat Mar 13, 2010 5:10 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
So, I just tried uninstalling the connector and mediasmart client software on one of my machines. Then reinstalled \\whs\software\home server connector software\setup.exe, which installed both clients again. Restarted the whs server. Immediately get the collector wrong version message. As a bonus HP gift, the hpmssservice.exe is churning away again. Sick of this. HPs sloppiness is actually shortening the life of my server. Just going to disable the HP crap until they fix their product.

Sorry for the venting...but really.


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sun Mar 14, 2010 2:21 pm 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Sat Oct 18, 2008 4:01 pm
Posts: 6
Thanks: 1
Thanked: 2 times in 1 post
soundneedle wrote:
So, I just tried uninstalling the connector and mediasmart client software on one of my machines. Then reinstalled \\whs\software\home server connector software\setup.exe, which installed both clients again. Restarted the whs server. Immediately get the collector wrong version message. As a bonus HP gift, the hpmssservice.exe is churning away again. Sick of this. HPs sloppiness is actually shortening the life of my server. Just going to disable the HP crap until they fix their product.

Sorry for the venting...but really.


I have exactly the same problem.

The PS of my old EX470 died recently, and I decided to go for the new EX490.
I started first on the stock 1 Gb to test (and made a server recovery on it, to avoid the "dirty" status on it), and it worked fine.
Then, I transferred the disks from my old EX470, in my new EX490 through a server recovery.
I had to perform several server recovery to have everything working fine, and also could add the stock 1Gb disk in place of a previous 250 Gb (which took 2 and a half days to be removed !??)
During one of the recovery, in the update process, I could see the "MediaSmart Server 3.0 Update 1" client. However, after the patch 2 and/or MS updates (40 of them), I had to reinstall the PC client which came up without the "Update 1" mention anymore.
Since then, I made several server recoveries, and I am unable to find the client software in "Update 1" version. I am now always stuck with the annoying message “Media Collector – Please update ….”, the client appears as “incompatible” in the "HP Media Collector" tab of the console, and the hpmssservice.exe churning away !
By removing the “oem” directory in http://MyServer/Home Server Connector Software, I could install the connector, without the HP MediaSmart Server software part. The hpmssservice.exe is calm again, and I am now able to backup the PC. But I miss the HP MediaSmart Server software on client PC, and the link of WHS Avast with client PC seems broken due to that.

Additionally, I am very frustrated by the new PhotoViewer, which is worse than WebShare, which had at least a sorting capability (even very poor), and good access control system, plus almost automatic email notice.

Find below the only version of the client “HP MediaSmart Server” available on my WHS.

Does somebody know where I can download the compatible version ?

Thanks in advance.
Cheers.


Attachments:
oem.jpg
oem.jpg [ 53.21 KiB | Viewed 7838 times ]
oem inst.jpg
oem inst.jpg [ 100.08 KiB | Viewed 7838 times ]
Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sun Mar 14, 2010 4:47 pm 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Thu Dec 18, 2008 6:33 am
Posts: 1062
Location: North Texas
Thanks: 18
Thanked: 122 times in 121 posts
So, I've recently run into this exact problem when I migrated my EX470 drives to a new EX490 via server recovery and figured out a solution/work around. The best I could determine is that something went awry with the HP update 1 install and did not update the OEM folder in the Home Connector folder found in the Software share. Before I did my migration, I had started up the EX490 using the stock drive and had set it aside. I put that back in, pulled a copy of the OEM folder in Home Connector folder. Shut down, put back in my disks, restarted and replace the OEM folder with the one I had copied off the stock startup drive. Reinstalled the connector software and via download from server and worked great. Let me see if I can figure out a way to upload to site so you can download the file. Alternatively, PM me an email address and I can see if I can email the files to you.

_________________
HP MSS EX490 with Intel E6300
4 GB RAM
7 TB Drive Storage

MediaSmartServer.net Wiki, it's loaded with helpful information about WHS and the HP MediaSmart Server.


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Mon Mar 15, 2010 5:20 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 08, 2009 4:19 pm
Posts: 14
Thanks: 1
Thanked: 1 time in 1 post
Texas-Hansen wrote:
Let me see if I can figure out a way to upload to site so you can download the file. Alternatively, PM me an email address and I can see if I can email the files to you.


drop.io is a great place to upload files, fyi. However, I may just uninstall all the HP bloatware since I don't need even use it. Just found this link that tell how to do this:
http://blog.gerke-preussner.de/2010/03/ ... me-server/

At any rate, nice to know I'm not alone...


Top
 Profile  
Thanks  
The following user would like to thank soundneedle for this post
TAdams
PostPosted: Wed Mar 17, 2010 6:52 am 
Offline
2.5TB storage
2.5TB storage
User avatar

Joined: Thu Apr 30, 2009 3:52 am
Posts: 260
Thanks: 2
Thanked: 31 times in 29 posts
Once you've installed the newer version of the software on your PC, you need to reboot the server to get it to stop yelling at you about mismatching versions.

_________________
\:D/ Click on Thank Post if I've been helpful! \:D/


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Wed Mar 17, 2010 5:39 pm 
Offline
2.5TB storage
2.5TB storage

Joined: Fri Jul 04, 2008 11:08 am
Posts: 203
Thanks: 16
Thanked: 18 times in 10 posts
My new EX490 is getting hammered with the HPmssservice.exe program. It is causing high temperatures and a slow responding server. What does it do and why does it do it all the time.
I thought HP was supposed to have fixed this?


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Wed Mar 17, 2010 7:37 pm 
Offline
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Thu Dec 18, 2008 6:33 am
Posts: 1062
Location: North Texas
Thanks: 18
Thanked: 122 times in 121 posts
Eidos wrote:
My new EX490 is getting hammered with the HPmssservice.exe program. It is causing high temperatures and a slow responding server. What does it do and why does it do it all the time.
I thought HP was supposed to have fixed this?



It is likely the HP Media Colllector software on the client PC is out of synch ( in terms of versions) with the server. See the discussion above.

_________________
HP MSS EX490 with Intel E6300
4 GB RAM
7 TB Drive Storage

MediaSmartServer.net Wiki, it's loaded with helpful information about WHS and the HP MediaSmart Server.


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Wed Mar 17, 2010 9:06 pm 
Offline
2.5TB storage
2.5TB storage

Joined: Fri Jul 04, 2008 11:08 am
Posts: 203
Thanks: 16
Thanked: 18 times in 10 posts
Texas,

I have three computers installed with the new connector but only one is connected to the media connector. One of the computers is off and the other has been re-attached to an E470 and the media collector was never activated on it.

The computer using the media collector has the right software version. It also has a LOT of media and only 1/2 of it has been found. All of the movies, all of the photos are OK but 1/2 of the music (audio books) are not there. When the HPmssService just shut down and the CPU just started to cool down a program called PresentationHost.exe now it using 50% of the CPU.

I can't get this to slow down.


Top
 Profile  
Thanks  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group