It is currently Wed Jun 29, 2022 11:10 am

All times are UTC - 7 hours [ DST ]

Recent News:



Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Oct 15, 2021 12:44 pm 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Tue Aug 18, 2020 3:04 am
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post
I have just updated to Windows 11 and the WHS Connector has disappeared. Windows does not allow me to reinstall it. Does this mean the end of the road for this fantastic backup system or can anything be done?


Top
 Profile  
Thanks  

Attention Guest: Remove this ad by Registering with the MediaSmartServer.net Forums. It's Free!
PostPosted: Sat Oct 16, 2021 12:43 pm 
Offline
Max Contributor
Max Contributor
User avatar

Joined: Tue Jan 05, 2010 9:29 am
Posts: 1495
Thanks: 6
Thanked: 190 times in 188 posts
I have not tried win11 yet but I would bet SMB1 is not installed.
GOTO Turn on windows programs and features if that still exists.
And see if SMB 1 is available to install.

Just found this after posting.
Watch video below

https://www.youtube.com/watch?v=3sgicO4L4d4

If it were me I would uncheck the automatic removal option.

For me I am going to wait till I get a nag to upgrade to win 11

_________________
EX-490
WHS v1
VGA/PS2 Keyboard/PS2 Mouse/Serial debug board
Q9450s CPU
Stock Ram
ESATA Sansdigital Towerraid TR5M-B
Popcorn C-200
Popcorn A-200
Dune HD Connect
Rasberry PI OSMC(KODI)
ReadyNAS RN316
Amazon FireStick
Amazon ECHO
AnyDvD
MyMovies


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Sat Nov 06, 2021 4:22 pm 
Offline
1TB storage
1TB storage

Joined: Thu Nov 20, 2008 2:25 pm
Posts: 32
Thanks: 4
Thanked: 4 times in 3 posts
I just added a Windows 11 laptop to my home mix. I am successfully using whs v1with W7, W8.1 and W10 clients. When I tried to install the connector on the 11 machine, I get past the MediaSmart app installation app and all the way through the connector software install until where you enter your password for the home server. This results in an error - "this operation cannot be completed at this time". From there, connector uninstalls. I am setup as Private network, file sharing turned on, smb1 is all turned on, and I can rdp into my home server. I also tried creating a simple password with no special characters. On one reinstall attempt, somehow (not sure the sequence), the connector actually got installed (greyed out icon in taskbar) -- however, when I tried to login by adding password, I got the same operation cannot be completed error. Also, sometimes, after the connector install unwinds, I get a "Wake on Lan configuration failed" error message. Must be something fairly simple - hoping W11 is not the end of the road ...


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Mon Nov 08, 2021 3:45 pm 
Offline
1TB storage
1TB storage

Joined: Thu Nov 20, 2008 2:25 pm
Posts: 32
Thanks: 4
Thanked: 4 times in 3 posts
Adding some additional information about this issue. When the password is rejected per above, the event viewer has this error message: "Windows Home Server protocol mismatch. This computer uses protocol version 6.0.3436.0, but partner computer ServerXYZ uses protocol version 6.0.2423.0. A connection cannot be established."

This error has a history with the Connector install and backup issues going back to the early days of WHS. But I could not find a definitive explanation or resolution to this error. Some in fact noted that sometimes the connector installs even when this error occurs. So, doesn't really help. And the versions referenced are both valid software versions I believe for the latest updates. On my server 6.0.3436.0 is the version of the Remote Access program, and 6.0.2423.0 is the version for the Server Console, Backup & Restore and Drive Extender programs.

I also looked on the Server side and found this application error: An SSL connection request was received from a remote client application, but none of the cipher suites supported by the client application are supported by the server. The SSL connection request has failed. I believe this is a SSL/TLS issue. Over my head here but I think Windows 11 drops TLS 1.0 support completely. I'm not clear why the client app can't use the protocol it needs but maybe Windows 11 forces a higher level protocol?


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Mon Mar 28, 2022 11:53 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Mon Aug 12, 2019 2:22 am
Posts: 12
Thanks: 3
Thanked: 2 times in 2 posts
I thought I would add some more info to this thread in-case it inspires anyone to continue investigating. I still run WHS v1. It backs up several computers so I was sad when I discovered it would not connect with my new Windows 11 laptop.

Given that my Windows 10 21H1 machines still connect, I looked at https://docs.microsoft.com/en-us/window ... s-10-v20h2 and compared the CipherSuites in Windows 10 with Windows 11. There are two CipherSuites in Windows 10 that are not enabled in Windows 11; TLS_RSA_WITH_3DES_EDE_CBC_SHA and TLS_DHE_DSS_WITH_3DES_EDE_CBC_SHA.

You can use Windows Powershell to enable these. On my Windows 11 machine I used the Get-TlsCipherSuite -Name "<insert one of the above>" to confirm it was not enabled and then used the command Enable-TlsCipherSuite -Name "<insert one of the above>".

Full details of these commands are at https://docs.microsoft.com/en-us/powers ... ver2019-ps.

Regardless, it didn't work and I still have the same problem as the OP.

Maybe I missed something, or maybe WHS v1 with Windows 11 flat-out isn't possible??

Kind Regards


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Tue Apr 05, 2022 9:11 am 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Thu Nov 11, 2021 1:54 pm
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post
I just had to get a couple new laptops and I went with Win11. I have the same issue.


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Tue Apr 05, 2022 9:14 am 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Thu Nov 11, 2021 1:54 pm
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post
Igor at Microsoft Answer forums says the ride is over..
https://answers.microsoft.com/en-us/win ... e26969ecce


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Tue Apr 05, 2022 9:18 am 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Thu Nov 11, 2021 1:54 pm
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post
You can still access the folders on the server--but the connector software doesn't work. So unless a fix is made by the smart guys I'll have to upgrade one of my other servers. I'll see if any of the WHS boxes running other software are able to work. I'll post what I find out here.


Top
 Profile  
Thanks  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group