It is currently Thu Dec 03, 2020 11:27 pm

All times are UTC - 7 hours [ DST ]

Recent News:



Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 08, 2011 7:32 am 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Thu Oct 28, 2010 4:16 am
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked: 1 time in 1 post
Now Vail has RTM'd and there are a number of companies working on a DE replacement, is anyone considering trying to get the LED service working on the mediasmarts?


Top
 Profile  
Thanks  

Attention Guest: Remove this ad by Registering with the MediaSmartServer.net Forums. It's Free!
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 08, 2011 10:11 am 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10719
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 624
Thanked: 923 times in 878 posts
There's been a fair bit of discussion on this in the beta forum:
viewtopic.php?f=27&t=10025
viewtopic.php?f=27&t=10365
viewtopic.php?f=27&t=10524
viewtopic.php?f=27&t=10223

To my knowledge no one has committed to working on it.

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 15, 2011 3:23 am 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage
User avatar

Joined: Sat Jan 29, 2011 11:34 am
Posts: 67
Location: Auckland, NZ
Thanks: 0
Thanked: 2 times in 2 posts
Hey Alex, I know there are already a few topics on the whole LED thing but I was wondering if you knew how the LEDs connect to the main board in the MSS. Are they USB or serial etc?

Not brave enough to rip mine open just yet...

But I have used a utility on my HTPC that can control leds via parallel or serial. I have it controlling 3 LEDs to show when my htpc is recording, time shifting and running low on HDD space. just wondering if it might be able to be coaxed into talking to the MSS LEDs.

Rgards,

Tommy

_________________
EX490 with 7TB storage


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 15, 2011 5:01 am 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage
User avatar

Joined: Sat Jan 29, 2011 11:34 am
Posts: 67
Location: Auckland, NZ
Thanks: 0
Thanked: 2 times in 2 posts
Something like this software might have potential?

http://slicksolutions.eu/ledsdriver.shtml

_________________
EX490 with 7TB storage


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 15, 2011 9:02 am 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10719
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 624
Thanked: 923 times in 878 posts
The LEDs are on a separate PCB from the mainboard and are connected via a cable at the top of the server. I do not believe it is a standard USB or serial interface, I believe the driver interacts directly with GPIO, though I am no hardware engineer and could be wrong.

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Sat Apr 16, 2011 9:17 am 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage

Joined: Thu May 29, 2008 2:04 pm
Posts: 97
Location: Toronto
Thanks: 29
Thanked: 4 times in 3 posts
yakuza wrote:
The LEDs are on a separate PCB from the mainboard and are connected via a cable at the top of the server. I do not believe it is a standard USB or serial interface, I believe the driver interacts directly with GPIO, though I am no hardware engineer and could be wrong.

Hey yakuza, can you talk to your friends at HP and see if they would release an update or the source for the LEDs? That would be pretty kickass!


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Sat Apr 16, 2011 2:43 pm 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10719
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 624
Thanked: 923 times in 878 posts
HP won't, I'm positive about that. :(

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Sat Apr 16, 2011 4:58 pm 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage

Joined: Thu May 29, 2008 2:04 pm
Posts: 97
Location: Toronto
Thanks: 29
Thanked: 4 times in 3 posts
yakuza wrote:
HP won't, I'm positive about that. :(

:( :( :(

I can see their point of view, especially now that they don't offer WHS anymore, but not everything is about dollars and cents...I really wish sometimes these big corporations would do something slightly nice for their costumers...ohh well...considering it took them like two years to release V3 for WHS V1 EX7x and charging 30 bucks for it...I can't say I'm surprised.


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Sat Apr 16, 2011 9:42 pm 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10719
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 624
Thanked: 923 times in 878 posts
I'm actually amazed they even released v3 for the older hardware.

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Sun Apr 17, 2011 11:10 am 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage

Joined: Thu May 29, 2008 2:04 pm
Posts: 97
Location: Toronto
Thanks: 29
Thanked: 4 times in 3 posts
yakuza wrote:
I'm actually amazed they even released v3 for the older hardware.

we owe a lot of that to you and the members here...I think we bitched enough to get them to do something. Not to mention how some very smart people here proved it to HP that it was possible to do it...unlike their earlier stance. Ohh HP, you almost never fail to disappoint.


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Tue Apr 19, 2011 9:55 am 
Offline
Newbie
Newbie

Joined: Fri Mar 20, 2009 1:39 pm
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post
Hi All – just an observation regarding the LED’s on the Mediasmart. I have an ex490 and have installed the WHS2011 final on it last weekend, and of course had the blinking LED’s. However they are no longer blinking. The problem is I’m not sure when this may have changed as I have made a number of updates and changes in the default install and didn’t notice the blinking had stopped until this morning.

Recent changes I have made: Installed the SiS 3531 mass storage driver, installed the intel 64bit GMA 3100 video driver, enabled hybrid sleep, installed and configured lightsout, installed the cloudberry backup add-in, and configured a server backup.


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri Apr 22, 2011 7:18 am 
Offline
.5TB storage
.5TB storage
User avatar

Joined: Thu Jan 22, 2009 1:36 pm
Posts: 20
Thanks: 1
Thanked: 2 times in 2 posts
After installing SpeedFan on the EX475 running WHS 2011 my health leds also stopped blinking. Seems the "scanning" done by SpeedFan did something. I'd like to take a shot at getting the LEDs working. Unfortunately my EX 475 is allready running WHS 2011 so I need someone with WHS 1 still running to send me some files. I'm particulary interested in all contents of C:\Program files\HP MediaSmart Server\ and C:\Program files\Hewlet Packard\ (if exists).

I'm not sure if this goes against the forum policy or not. I am a 475 EX owner and I have the Server Recovery Disc (3.0 upgrade 1). I'm just not able to use it just now.

_________________
HP MediaSmart EX475 updated with 2GB ram and AMD BE-2300 dual-core CPU, running WHS 1.
Custom server with Intel Core2 Quad, 8 GB ram running WHS 2011.
http://blog.codewrench.net/


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Wed May 18, 2011 5:28 am 
Offline
.5TB storage
.5TB storage
User avatar

Joined: Thu Jan 22, 2009 1:36 pm
Posts: 20
Thanks: 1
Thanked: 2 times in 2 posts
As far as I know a 64-bit version of Windows should be able to load 32-bit drivers. I've tried modifying the wnas.inf file to make it run in WHS 2011. But it failes with a "driver is not intended for this platform" after first giving a warning about the driver being unsigned.

Anyone having any luck installing this driver? Or have any clues/hints to how we might get it installed without having source access to recompile it?

_________________
HP MediaSmart EX475 updated with 2GB ram and AMD BE-2300 dual-core CPU, running WHS 1.
Custom server with Intel Core2 Quad, 8 GB ram running WHS 2011.
http://blog.codewrench.net/


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Wed May 18, 2011 9:21 am 
Offline
Founder
Founder
User avatar

Joined: Tue Jul 31, 2007 11:54 am
Posts: 10719
Location: Fort Collins, Colorado
Thanks: 624
Thanked: 923 times in 878 posts
My understanding is that Server 2008 requires a signed driver, and I believe it will need to be recompiled for 64-bit.

_________________
Alex Kuretz
Remote Notification: Monitoring and alerting for your Home Server via email, Twitter, text message, RSS, push notifications, and on your Mac desktop
Have you tried our Add-Ins?


Top
 Profile  
Thanks  
 Post subject: Re: LED's on Mediasmart
PostPosted: Fri May 20, 2011 2:43 am 
Offline
1.5TB storage
1.5TB storage
User avatar

Joined: Wed May 07, 2008 5:17 am
Posts: 78
Thanks: 0
Thanked: 5 times in 4 posts
I can see the remnants of the original build driver installation in the registry and that had the .cat signature file. I wonder if we can get hold of the complete original driver package that was in this folder??

HP should release it as it is a windows hardware driver for their hardware we brought from them. They have driver downloads for all other gear they sell. If we get the driver installed then it would be in a Microsoft OS so it is not harming the MS/HP combined effort in creating this MediaServer.

4D40D14AACFE856469FA60329FCDAFA7
C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP MediaSmart Server\drivers\wnas\devcon.exe
C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP MediaSmart Server\drivers\wnas\wnas.inf
C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP MediaSmart Server\drivers\wnas\wnas.cat
C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP MediaSmart Server\drivers\wnas\LEDBrightness.reg
C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP MediaSmart Server\drivers\wnas\wnas.sys

I have installed this driver with the oem9.inf on my EX470 with vanilla MS WHS 1 and it works fine... it just complained about the missing signature. Would be nice to have the certified driver

jarrod


Top
 Profile  
Thanks  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group