It is currently Mon Oct 23, 2017 3:58 am

All times are UTC - 7 hours [ DST ]

Recent News:



Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Jul 02, 2016 4:30 pm 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Sun Jun 19, 2016 10:59 am
Posts: 16
Thanks: 9
Thanked: 0 time in 0 post
Can I have more than 1 ex95 on the same network?


Top
 Profile  
Thanks  

Attention Guest: Remove this ad by Registering with the MediaSmartServer.net Forums. It's Free!
PostPosted: Tue Jul 05, 2016 12:02 pm 
Offline
Max Contributor
Max Contributor
User avatar

Joined: Sat Apr 12, 2008 12:49 pm
Posts: 2117
Location: Casper Wyoming
Thanks: 75
Thanked: 240 times in 237 posts
Yes, one can be the main that does the backups and the other could be a file server or backup the main.
That is what I do, I have a main that does all the backups/file server/streaming/ect. and Then I have another that I turn on about bi-monthly and do a synctoy from the main to it.
You would also have to be careful if you access one from the outside (domain thing) one host would be best, maybe the main.

You just need to have different Names for the servers and be careful which one you are using.

I believe you could even split your network, have half your clients on one server and the other half of your clients on the other server. Again, you would just need to be careful and this would kind of be a waste of space as I would guess some files would be common to both servers?

But to answer your question, Yes, but it depends on why you are doing it and you would need to be careful.

Hope this helps. Goodluck

P.S. When I was setting up my second server I turned off the main till it the second was done so I wouldn't get confused, as the names are very close. :-)

Hope you are using the Free Smart addin to keep and eye on those drives and have at least 1 backup of the data you can't lose.

_________________
[X510 CPU/RAM/All 2 TB Red's] [X510 CPU/Sync'ed Backup/All 2 TB Hitachi's]
[X510 /2 in box]
[X710 LIAN LI DIY W2012E] Stablebit Drivepool [EX-503 LIAN LI 5-bay USB3 External]
:twisted: Fear the Cloud :twisted:


Top
 Profile  
Thanks  
The following user would like to thank Gardian for this post
CHK
PostPosted: Sun Jul 10, 2016 4:18 am 
Offline
.5TB storage
.5TB storage

Joined: Sun Jun 19, 2016 10:59 am
Posts: 16
Thanks: 9
Thanked: 0 time in 0 post
Thanks for the detailed reply. What I am trying to do is duplicate the server so I always have a spare one working. What is the "Free Smart addin?"


Top
 Profile  
Thanks  
PostPosted: Tue Jul 12, 2016 9:22 am 
Offline
Max Contributor
Max Contributor
User avatar

Joined: Sat Apr 12, 2008 12:49 pm
Posts: 2117
Location: Casper Wyoming
Thanks: 75
Thanked: 240 times in 237 posts
Well, they both can't have the same name, Networking will not like that and you can only have the connector runing to one of the two servers which means that only one server will have the client backups..
But, as I do mine, you could have the second server just add a 2 or something simple to the server name and then use something like synctoy to keep the shared data the same on both, that way if the main goes down, you could switch all the connectors over to the second server and be up and running again. It might be easier to fix the main, but the second might be an option if the data was time critical, that is why I do it, I wish you could have two and just pick in the connector which server to backup to, but not possible.
Using Smart and keeping the main server clean of dust and bunnies, backing up your shared data that you can't lose either by non-pooled drives or syncing to a second server is a way to go.
I do both, sync to the second server and do non-pooled shared data backups.

No way to fully duplicate servers on the same network that I am aware of. Wish ya could.

The Smart addin is a must have IMHO so it will keep an eye on your drives and let you know if one is starting to go bad before it dies and causes all kinds of problems.
http://www.dojonorthsoftware.net/dl/InstallHomeServerSMARTClassic.zip
You can go to the website and checkout in detail.
http://www.dojonorthsoftware.net/
They do have a paid for version that can be used on any pc or server, but the free addin is just for the mediasmart servers running the stock software.

Shout out if you have any questions... Good luck

_________________
[X510 CPU/RAM/All 2 TB Red's] [X510 CPU/Sync'ed Backup/All 2 TB Hitachi's]
[X510 /2 in box]
[X710 LIAN LI DIY W2012E] Stablebit Drivepool [EX-503 LIAN LI 5-bay USB3 External]
:twisted: Fear the Cloud :twisted:


Top
 Profile  
Thanks  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC - 7 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group